Tovább a tartalomhoz

Lawrence Brownlee kiemelkedő operaénekes, aki a világ legismertebb színpadain lép fel, az aktivizmus és a sokszínűség szószólójaként is ismert. A közönséget és a kritikusokat egyaránt világszerte elbűvöli; „a bel canto repertoár nemzetközi sztárja” (The New York Times), „a világ egyik vezető bel canto sztárja” (The Guardian), „napjaink egyik legkeresettebb operaénekese"(NPR).

A COVID-19 kihívásai közepette Brownlee a klasszikus zene digitális programozás felé való elmozdulásának és a faji egyenlőségről szóló dialógus feléledésének egyik központi alakja.

2020 májusában Brownlee elindította a "The Sitdown with LB" című heti Facebook Live sorozatát, amely afroamerikai operaénekeseket mutat be. A jelenleg is futó sorozatban Brownlee olyan neves művészekkel beszélgetett már, mint George Shirley, Denyce Graves, Martina Arroyo, J'Nai Bridges, vagy Angel Blue. 2020 áprilisa óta a „Coffee and a Song” című videósorozat házigazdája is, amelyben művészbarátait kéri fel, hogy saját otthonukban adjanak elő dalokat, augusztusban pedig a National Sawdust’s Digital Discovery Festival keretében tartott mesterkurzus szintű beszélgetést és előadást.

Brownlee 20/21-es évadának fénypontjai: Don Ramirót alakítja (Hamupipőke) a Palau de les Arts Reina Sofíában,első ízben mutatkozik be Edgardóként (Lammermoori Lucia) a tokiói New National Theatre-ben, Arturót énekli (A puritánok) a Teatro dellOpera di Romában, valamint Tonio szerepében is feltűnik (Az ezred lánya) az Opéra Royal de Wallonie-Liège színpadán. Brownlee szerepelt a Lawrence Brownlee and Friends című darab új előadásában a Lyric Opera of Chicagóban, a Giving Voice című darabban a Houston Grand Operában, a Lawrence Brownlee and Friends és a Cycles of My Being című előadásokban a  Philadelphiai Operában is énekelt, virtuális koncertet adott Myra Huang zongoraművésszel a Schubert Club International Artist Series keretében és a Tallahassee Szimfonikusokkal is, előadta Beethoven 9. szimfóniájának tenorszólóját a Tulsai Szimfonikus Zenekarral, és virtuális koncertet adott a Music Worcesterrel is. 2021 tavaszán Brownlee kiemelt vendégoktatóként csatlakozott a The Juilliard Schoolhoz.

A 2019/20-as évad elején visszatért a Lyric Opera of Chicagóba,ahol Sir Andrew Davis vezényletével A sevillai borbély Almaviva grófját, egyik nagy szerepét énekelte immár sokadszor, majd a Holland Nemzeti Operában egy másik népszerű Rossini vígopera, a Hamupipőke Don Ramiróját alakította. Brownlee-t a Houston Grand Operában is örömmel fogadták újra, ahol új szereppel bővítette repertoárját: Fernandot énekelte Donizetti A kegyencnő című operájának új előadásában.2020 februárjában Michael Spyres-szal és a Puerto Ricói Szimfonikusokkal adott szólóestet, márciusban pedig visszatért szülővárosába, ahol a Youngstowni Szimfonikus Zenekarral adott koncertet.

sokszínűséget előmozdító kezdeményezések elkötelezett szószólójaként Brownlee az általa meglátogatott városokban operatársulatokkal és civil szervezetekkel is együttműködik olyan programok megvalósításán, amelyek az opera közönségének bővítését célozzák.A kritikusok által is elismert szólóestjével, a Cycles of My Being című dalciklussal - amely a mai amerikai fekete férfiak életét állítja a középpontba - 2018 óta három alkalommal is turnézott az országban, fellépve többek között a Carnegie Hallban és a Kennedy Centerben is, 2020-ban pedig virtuális előadásait élvezhette a közönség. A nagy sikerű Lawrence Brownlee and Friends koncertet követően a Lyric Opera of Chicagóban 2019-bena Giving Voice című darabot adta elő a Houston Grand Operában, amelyet Houston sokszínű közösségének tiszteletére állítottak színpadra, majd a Lyricben adott koncertjéta  Lawrence Brownlee and Friends: The Next Chapter virtuális előadásával újította fel.

Brownlee a Philadelphiai Opera művészeti tanácsadója, ahol többek között a közönség sokszínűségének erősítése és bővítése, az új művek népszerűsítése, valamint a főigazgatóval történő kapcsolattartás, az előadóművészek szempontjainak érvényesítése is a feladatai közé tartozik. „Művészként fontosnak tartom, hogy aktívan kiálljunk e gyönyörű művészeti forma mellett, amelyet annyira szeretünk,” mondta Brownlee, „ezzel biztosítva, hogy még sok-sok évig fennmaradjon és virágozzon.” Brownlee a Lyric Opera of Chicago „Lyric Unlimited” programja nagyköveteként is tevékenykedik, és egyúttal az „Opera a békéért” nevű új kezdeményezés békenagykövete.

Lawrence Brownlee immár a klasszikus zene egyik legkeresettebb előadója, jelenléte folyamatosan erősödik az operaelőadásokon, a szólóesteken és egyéb hangversenyeken. Rendszeres vendége a világ legjelentősebb operaházainak, többek között a Metropolitan Operának, a Teatro alla Scalának, a Royal Opera House - Covent Gardennek, a Bayerische Staatsopernek, a Staatsoper Unter den Lindennek,
Deutsche Oper Berlinnek,az Opéra national de Paris-nak, a Gran Teatre del Liceunak, a Teatro Realnak, az Opernhaus Zürichnek, és a Wiener Staatsopernek. Állandó fellépő a világ legjobb koncerttermeiben, a Carnegie Hallban, a Wigmore Hallban és a Kennedy Centerben. Koncertezett többek között a clevelandi, a chicagói, a philadelphiai, és a San Franciscó-i szimfonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw-val, az Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Ceciliával, és fellépett Baden-Badenben és a Salzburgi Fesztiválon is.

Brownlee hat testvér közül a negyedik, és akkor szerette meg a zenét, amikor a templomban, ahová a családja járt az ohiói Hubbardban, megtanult bőgőzni, dobolni és zongorázni. Az indianai egyetemen végzett mesterképzést, majd 2001-ben nagydíjat nyert a Metropolitan Opera National Council meghallgatásán.
Brownlee számos díjat és kitüntetést kapott: „Az év férfi énekese” (2017 International Opera Awards), a Kennedy Center Marian Anderson-díja, valamint az Opera News Award (2021) nyertese. 2019 októberében az a különleges megtiszteltetés érte, hogy Jessye Norman temetésén énekelhetett szülővárosában, a georgiai Augustában.

Lawrence Brownlee