Tovább a tartalomhoz

Leonardo Sini olasz karmesterre azt követően irányult nemzetközi figyelem, hogy 2017-ben megnyerte a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny fődíját. Az elmúlt években számos zenekarral és operaházzal dolgozott együtt Európában karmesterként és segédkarmesterként egyaránt, beleértve többek között a következőket: Holland Filharmonikus Zenekar, Residentie Orkest, Észak-Holland Zenekar, Holland Szimfonikus Zenekar, Volksoper (Bécs), Opera North (Leeds), Teatro Petruzzelli (Bari), Het Balletorkest, Ulster Orchestra, a Philharmonie Zuidnederland, Orchestra of the Eighteenth Century, Nieuw Ensemble, Bochumer Symphoniker.

Operakarmesterként 2017-ben debütált Puccini Bohéméletével az amszterdami Bredeweg Fesztiválon, ahol a Holland Filharmonikus Zenekart és a Holland Nemzeti Opera kórusát vezényelte. Ugyanebben az évben az említett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterversenyen több forduló során dirigálta a Magyar Állami Operaház Zenekarát, a Győri Filharmonikus Zenekart és a Pannon Filharmonikusokat is, akikkel a záró gálakoncerten is fellépett a Kodály Központban.

A 2018/19-es évad legfontosabb eseményei közé tartozott debütálása Budapesten a Magyar Állami Operaházban, valamint koncertjei többek között a Pannon Filharmonikusokkal, a Holland Szimfonikus Zenekarral, a Teatro Petruzzelli zenekarával és a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral.

Leonardo, aki Sassariban született 1990-ben, zenei tanulmányait az „L. Canepa” Zenei Konzervatóriumban kezdte, ahol a trombitát vette kézbe. Később a Londoni Királyi Zeneakadémián tökéletesítette tudását, ahol 2013-ban érte el a mesterfokozatot. Londonban Sian Edwards irányításával kezdett vezényelni, együttműködve például a Southbank Sinfoniával, mely együttessel a rangos Royal Festival Hallban is fellépett. 

2015-ben Hollandiába költözött, ahol Jac van Steentől, Ed Spanjaardtól és Kenneth Montgomerytől tanulta el a vezénylés fortélyait az Országos Karmesteri Mesterkurzuson, a Hágai Királyi Konzervatórium és az Amszterdami Konzervatórium e neves programján. Mesterfokozatát itt 2017-ben szerezte meg.


Leonardo Sini