Tovább a tartalomhoz

Rubén Fernández Aguirre Bilbaóban született. Félix Lavilla, később Wolfram Rieger tanítványa volt, Bécsben és Münchenben énekesek kíséretére szakosodott.

Rendszeres partnere olyan énekeseknek, mint Carlos Álvarez, Lisette Oropesa, Ismael Jordi, Sabina Puértolas, Javier Camarena, Ermonela Jaho, David Alegret, Marina Monzó, Jose Antonio López, Serena Sáenz, Airam Hernández, Carmen Solís, Joan Martín-Royo, Vanessa Goikoetxea, Nancy Fabiola Herrera, Miren Urbieta, Núria Rial, Berna Perles, Ruth Iniesta. Emellett koncerteket ad Sonya Yoncheva, Carlos Chausson, Mariella Devia, José Bros, Measha Brüggergosman, Andreas Schager, Martina Serafin, Celso Albelo, Cristina Gallardo-Domâs, Sylvia Schwarz, Chistopher Robertson, Ainhoa Arteta, Martin Nusspaumer, María Bayo, María José Montiel, Hera Hyesang Park, Maite Beaumont, David Menéndez, Isabel Rey, Gabriel Bermúdez, Ángeles Blancas, Pancho Corujo, Leontina Vaduva vagy Jihoon Son. Fellépett a legtöbb spanyol színházban és fesztiválon, valamint a bécsi Staatsoperben és a Musikvereinben, a pesarói ROF-ban, a savonlinai és a bregenzi fesztiválon, a moszkvai Csajkovszkij-teremben, a prágai Smetana-teremben, a zürichi Operaházban, a lisszaboni Gulbenkianban, a bulgáriai Szófia Hallban, a szöuli Arts Centerben, a Szlovák Rádió Pozsonyban, a New York-i Carnegie Hallban, a montevideói Teatro Solísban, az Usina del Artban, a Buenos Aires-i CCK-ban, Guadalajarában, Álamos Sonorában, Dubaiban, Damaszkuszban és Algírban.

Teresa Berganza, Renata Scotto, Jaime Aragall, Ileana Cotrubas, Ramon Vargas és Frederika von Stade kurzusainak és mesterkurzusainak kísérője. Az "Operalia" (Plácido Domingo elnökletével) hivatalos zongoristája és a bilbaói, logroñói és bogotai nemzetközi énekversenyek zsűritagja. A zenei örökség védelmezője, Manuel García öt szalonoperáját örökítette meg, diszkográfiája pedig a következő kiadványokat tartalmazza: Granados Songs Integral, Carlos Álvarez Live in La Monnaie, Canciones en la Alhambra, Ametsetan, Carneriana, La Seduzione, Los cisnes en Palacio, Antón García Abril dalai(Bolamar Music) és Ensueños (AIM Records). A Pedrell-dalok a legújabb kiadványa. A Victoria de los Ángeles Alapítvány tiszteletbeli védnöke, 2010-ben megkapta az Ópera Actual-díjat az opera iránti elkötelezettségéért és az e téren elért növekvő presztízséért.

Rubén Fernández Aguirre