Tovább a tartalomhoz
A nagyra becsült brit bariton, Simon Keenlyside Londonban született. A világ leghíresebb operaházaiban énekel, és különösen közeli együttműködésben van a New York-i Metropolitannel, a Royal Opera House-zal, a Bayerische Staatsoperrel, valamint a bécsi Staatsoperrel, ahol énekelte Prospero (A Vihar), Posa (Don Carlos), Giorgio Germont (Traviata), Papageno (A varázsfuvola) szerepét, főszerepek közül pedig Golaud-t (Pelléas és Mélisande), Almaviva grófot (Figaro házassága), valamint a Don Giovanni, az Anyegin, a Wozzeck, a Billy Budd, a Hamlet, a Macbeth és a Rigoletto címszerepét.

A közelmúltban legjelentősebb szerepe volt Golaud a barcelonai Liceuban, Ezio az Attilából a Covent Gardenben, valamint Macbeth a Bayerische Staatsoperben és a Covent Gardenben. A 2022-23-as évadban Keenlyside-ot láthatjuk a Rigolettóban és a Macbethben a bécsi Staatsoperben, a párizsi Operában pedig a Peter Grimesban.

Neves koncerténekesként Keenlyside rendszeresen fellép olyan jeles nemzetközi koncerthelyszíneken, mint a Wigmore Hall, a Palau de les Arts Valenciában, a La Monnaie, a Wiener Konzerthaus, a Musikverein, a zürich-i Operaház és számos más helyszínen. Keenlyside koncerténekesként is a világ vezető karmestereinek pálcája alatt énekelt. Fellépett az Európai Koncertzenekarral, Birminghami és a Londoni Szimfonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal és Clevelandi Zenekarral, valamint a Cseh, Bécsi és Berlini Filharmonikusokkal.

Keenlyside széles diszkográfiájában szerepel egy Schumann-dalokból álló CD, amit Graham Johnson zongoraművésszel rögzítettek, valamint négy koncert-lemez, amin Malcolm Martineau zongorázik – Schubert-, Strauss-, Brahms- és egy angol dalokból álló lemez, a Songs of War, ami a 2012-es Gramophone díjátadón Szóló Vokális Díjat nyert. Szintén lemezre vette Britten Háborús requiemjét a London Symphony Orchestrával Noseda vezényletével, Mendelssohn Éliását McCreesh-sel, A fiú csodakürtjét Rattle-lel. Lemezre vette a címszerepet a Macbethből Gardnerrel és a Don Giovanniból Abbadóval, a Carmina Buranát Thielemannal, Marcellót a Bohéméletből Chailly vezényletével, a címszerepet a Billy Buddyból Hickoxszal, Papagenót A varázsfuvolából Mackerras vezényletével, Almaviva grófot énekelte a Grammy-díjas Figaro házasságán Jacobs vezényletével, és Prosperót Adés A vihar c. operájából, ami 2013-ban elnyerte a legjobb operafelvételnek járó Grammy-díjat, 2014-ben pedig az Echo Klassik díjat az év zenei DVD-felvételéért.

Keenlyside 2003-ban megkapta a Commander of the Most Excellent Order of the British Empire címet. 2018-ban a királynő születésnapján lovaggá ütötték. 2017-ben a bécsi Staatsoperben kitüntették az osztrák kamaraénekesi díjjal. 2006-ban Olivier-díjat kapott a kimagasló eredményeiért, 2007-ben pedig Echo Klassik-díjat nyert férfi énekes kategóriában.
Simon Keenlyside