Tovább a tartalomhoz
Az ukrán énekesnő a kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zeneakadémián végzett 2013-ban, majd három évig még posztgraduális tanulmányokat folytatott ugyanitt. Számos énekversenyen sikeresen szerepelt. 2013-ban Donyeckben a Fiatal Operaénekesek Nemzetközi Versenyén 3. díjat kapott, 2014-ben az I. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen 2. díjat, illetve közönségdíjat vehetett át. 2017-ben szintén közönségdíjas lett az I. Nemzetközi Virgilijus Noreika Énekversenyen Vilniusban, majd 2018-ban a salzburgi Grandi Voci versenyen is.
Tanulmányai alatt a Csajkovszkij Zeneakadémia operastúdiójának tagja volt, ahol többek között énekelte Marfát Rimszkij-Korszakov Cári menyasszony című operájában, és Gildát a Rigolettóban.
2016 decembere óta a Magyar Állami Operaház több produkciójában is közreműködött: énekelte itt az Éj királynőjét, Violettát a Traviatából és Sierva Maríát Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról című operájában. Szerepelt emellett a Lvivi Nemzeti Akadémiai Operában, szintén mint Éj királynője, valamint a Kijevi Nemzeti Operettszínházban mint Rosina A sevillai borbélyban és az ukrajnai Open Operánál mint Belinda a Dido és Aeneas című operában.
2017-ben Brüsszelben a Belga Nemzeti Zenekar és a Magyar Nemzeti Énekkar közreműködésével Ligeti Requiemjének szoprán szólóját énekelte. A következő évben Zerlinát alakította a Tulcsini Operafesztiválon Oksana Lyniv vezénylete alatt, valamint az Éj királynőjét énekelte egy Graham Vick-rendezte új produkcióban a Maceratai Operafesztiválon és Lothar Koenigs vezénylete alatt a valenciai Palau de les Arts Reina Sofía épületében. 2019-ben szintén Budapesten énekelhette az Éj királynőjét valamint Violettát a Traviatából. Előbbit Stockholmban a Svéd Királyi Operában is alakíthatta, a Teatro Lirico di Cagliariban pedig Donna Anna szerepét játszhatta el a Don Giovanniból.
Tetiana Zhuravel