Tovább a tartalomhoz

Török Levente 1993-ban, zenész családban született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (zongora- és zeneszerzés szak) elvégzése után a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol karmester szakon Mark Stringer és Yuji Yuasa, korrepetitor szakon Konrad Leitner növendéke volt. Konzervatóriumi évei során, Oberfrank Géza vezetése alatt már a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának korrepetitora volt. Operakarmesterként 2014 májusában Mozart Don Giovannijával debütált a Schönbrunni Kastélyszínházban Christoph Ulrich Meier asszisztenseként. A 2014/2015-ös szezonban a Bécsi Állami Operaház karigazgatójának asszisztenseként az akkor frissen megalapított Kórusakadémiát vezette.

Számos rangos zenei fesztivál asszisztens karmestereként, illetve korrepetitoraként dolgozott már. 2014 óta a welsi Wagner Fesztivál állandó asszisztens karmestere, ahol Ralf Weikert vezetésével többek között Wagner Lohengrinjét és Tannhäuserét készítette elő olyan neves énekesek közreműködésével, mint például Peter Seiffert vagy Lioba Braun. 2016-ban, a Fesztivál Lohengrin-vendégjátéka alkalmával, az ománi Royal Operába is eljutott. 2017 márciusában, a Baden-badeni Ünnepi Játékok keretében Sir Simon Rattle-lel a Tosca produkció korrepetitoraként dolgozott együtt, illetve ugyanez év őszén Teodor Currentzis asszisztense volt a Bohéméletben.

Török Levente 2015 és 2018 között a Regensburgi Színház vezénylő korrepetitora volt, ahol számos saját betanítása mellett (Künneke: Der Vetter aus Dingsda, balett- és gyermekprodukciók) több mint száz repertoár-előadást vezényelt olyan darabokból, mint például az Álarcosbál, Hamupipőke vagy a Così fan tutte.

2018 ősze óta az Ulmi Színház első karmestere, ahol ebben a szezonban többek között a Lammermoori Lucia, A bolygó hollandi, a Jancsi és Juliska, a My Fair Lady és a Der Vetter aus Dingsda karmestereként lép fel.

2019 áprilisában Kodály Háry Jánosával debütál a Magyar Állami Operaházban melyet rögtön két másik felkérés követett: Erkel Hunyadi Lászlója ugyanez év októberében, majd Britten A szentivánéji álom című operája- 2021 januárjában.

2020 nyarán, a Weinviertler Festspiele-n, egy Bolygó hollandi-produkció zenei vezetője volt, ahol többek között KS Tomasz Konieczny-val, Boross Csillával, Anna Gabler-rel, Franz Hawlata-val és a Győri Filharmónikus Zenekarral dolgozott együtt.

2021 júniusában megnyerte az 1. Nemzetközi Karmesterversenyt Llíriában, Valenciában, melynek köszönhetően a legnevesebb spanyol zenekarokhoz kapott meghívást: a Spanyol Állami Zenekarhoz, a Spanyol Rádió- és Televízió Zenekarához, a Málagai Filharmonikusokhoz, a Sevillai Királyi Zenekarhoz, a Valenciai Zenekarhoz, stb.

2021 decemberében a bécsi Musikverein Nagytermében egy karácsonyi koncertet vezényelt. 2023 januárjában pedig a Művészetek Palotájában debütál majd a Miskolci Szimfonikus Zenekarral.Török Levente