Tovább a tartalomhoz

Varró Dániel 1977. szeptember 11-én született Budapesten. Első verseit tizenkét éves korában írta. Egyetemre az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt. Versei és műfordításai már fiatal kora óta jelennek meg különböző folyóiratokban és irodalmi újságokban. Önálló kötetei közül az elsőt, a Bögre Azúrt 1999-ben adták ki, a Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye 2003-ban került az olvasóközönség elé, míg a Szívdesszert 2007-ben. Gyermekének születése ihlette a negyedik, Akinek a lába hatos – korszerű mondókák kisbabáknak című kötetét és folytatását, az Akinek a foga kijött – Még korszerűbb mondókák kevésbé kis babáknak címűt 2011-ben. 2016-ban jelentkezett újra önálló felnőtteknek szóló verseskötettel, Mi lett hova? címmel. 2018 tavaszán jelent meg az Aki szépen butáskodik című különleges apanapló, mely a Nők Lapjában hét éven keresztül olvasható feljegyzések füzére. 2018 őszén látott napvilágot legújabb kötete A szomjas troll, egy skandináv és kelta alapokon nyugvó verses mesefüzér.


A színházba járók is gyakran találkozhatnak a nevével, hiszen számos budapesti és vidéki teátrum műsorlapján tűnik fel, mint drámaíró, műfordító. 1999 óta a József Attila Kör (JAK), 2005 óta a Szépírók Társasága, 2008 óta pedig a MAOE tagja. A formának és a paródiának egyaránt mestere; számos műfajban megmutatta már tehetségét a hazai közönség előtt, versek, gyermekversek, színdarabok, valamint műfordítások formájában. Munkássága utánozhatatlan stílust, frissességet és modernitást hozott a 21. század magyar irodalmába.


Munkáját számos alkalommal elismerték. Többek között megkapta a Merítés-díjat (A zsűri díja és Közönségdíj), a Színikritikusok díját (Legjobb új magyar dráma, 2008/2009), a József Attila- és a Gundel művészeti díjat, valamint a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet is.


Varró Dániel