Tovább a tartalomhoz

Az 1970-es születésű Wayne McGregor a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatával (CBE) kitüntetett többszörösen díjnyertes koreográfus és rendező. Nemzetközi szinten ismert innovatív újításairól, amelyek egy teljesen új képet formálnak a modernkori táncról. A mozgás és az abban rejlő kreatív lehetőségek felé tanúsított fáradhatatlan kíváncsiságtól hajtva számos művészeti formát, tudományos területet és technológiai vívmányt szőtt kísérleteibe. Az ezek kölcsönhatásaiból született meghökkentő és multidimenzionális művei immár több mint huszonöt éve biztosítják McGregor pozícióját a kortárs művészetek élvonalában.

Wayne McGregor a Studio Wayne McGregor művészeti igazgatója. Stúdiója egy olyan kreatív központ, amely a tánc, a design és a technológia segítségével a fizikai képességek határait feszegeti. McGregor munkássága leginkább a tánchoz köthető, de számos műfajt felölel, beleértve a technológiát, a képzőművészetet, a filmet, az operát és az oktatást, valamint a Company Wayne McGregort, azaz a saját, táncosokból álló, turnézó társulatát. A Studio Wayne McGregor megannyi, különböző területeken munkálkodó alkotókat támogat, többek között táncosokat, írókat, zeneszerzőket, programozókat, tudósokat és szoftverfejlesztőket. A stúdió a Queen Elizabeth olimpiai parkban található Here East médiakomplexumban kapott helyet, és fő célja a kreativitás, a kifejezés és az alkotás ösztönzése.

A Company Wayne McGregor a koreográfus magasan képzett táncosokból álló társulata. McGregor eredetileg az 1993-ban alapított társulatának révén bontakoztatta ki jellegzetes vizuális stílusát, egyre nagyobb részleteiben tárva fel az emberi test mozgási lehetőségeit. McGregor több mint harminc művet dolgozott ki a társulat számára, amely ma is az ambiciózus és kísérleti, új koreográfiák laboratóriuma, és az Egyesült Királyságban, valamint világszerte viszi színpadra a koreográfus műveit. Wayne McGregor társulata a londoni Sadler's Wells színház rezidens társulata.

Wayne McGregor a The Royal Ballet rezidens koreográfusa, – ahol produkciói teljesen új értelmet adnak a klasszikus táncnyelvnek, – továbbá 2024-ig a Velencei Biennále táncigazgatója. Emellett rendszeresen kap megbízást a világ legjelentősebb balett-társulataitól, többek között a párizsi Opera Balettől, a New York City Ballettől, a Bolsoj Balettől, az NDT 1-től, az Ausztrál Balettől, a Dán Királyi Balettől és a San Francisco Balettől, amelyek a koreográfus műveit rendszeresen szerepeltetik repertoárjukban.
Wayne McGregor keresett koreográfus színházi (Old Vic, londoni Nemzeti Színház, Királyi Udvari Színház), operai (La Scala/Királyi Operaház, Angol Nemzeti Opera [ENO]), és filmes (Harry Potter és a tűz serlege, Tarzan legendája, Legendás állatok és megfigyelésük 1. és 2. rész , Énekelj!, Mária, a skótok királynője, Audrey), körökben, továbbá videoklipek (Radiohead, Thom Yorke, The Chemical Brothers), divatbemutatók (a COS Soma kollekciója, Gareth Pugh a londoni és a párizsi divathéten, Nick Knight és a SHOWstudio bemutatója), kampányok (a Selfridges everyBODY kampánya, Boots No 7) és TV-s produkciók (a 2016-os Brit Awards nyitószáma, Paloma Faith fellépése a 2015-ös Brit Awards keretében) kapcsán. Több mint húsz évnyi multidiszciplináris együttműködés során a McGregorral együttműködő művészek hosszú listáján olyan művészek szerepelnek, mint John Tavener, Audrey Niffenegger, Jamie xx, Max Richter, Jlin, Olafur Eliasson, Ben Frost, Kaija Saariaho, Thom Yorke, Mark Wallinger, Random International, Jon Hopkins, John Pawson és Mark-Anthony Turnage.
Wayne McGregor a Trinity Laban Zenei és Táncművészeti Konzervatóriumának koreográfia professzora, valamint a Plymouth-i Egyetem, a Leeds-i Egyetem, a Chesteri Egyetem és a londoni University of the Arts (UAL) tiszteletbeli doktora, továbbá tagja a londoni King's College kulturális tagjai körének (Circle of Cultural Fellows). 2017-ben tiszteletbeli tagjává fogadta a British Science Association (brit tudományos társaság). McGregor 2018-ban a The Progress 1000 című, London legbefolyásosabb embereit felvonultató ünnepségen a táncművészet listájának élén szerepelt.
McGregor munkássága több ízben is elismerést nyert, köztük négy alkalommal a Brit Kritikusok Köre Nemzeti Táncdíjával, két alkalommal Time Out díjjal, két alkalommal a South Bank Show díjával, két alkalommal Olivier-díjjal, egy alkalommal Benois de la Danse-díjjal és két alkalommal Arany Maszk-díjjal. 2011-ben McGregort a Brit Birodalom Rendjének parancsnoki fokozatával tüntették ki a táncművészet területén folytatott munkájáért, 2021-ben pedig megkapta Prix de Lausanne életműdíját.
Legutóbb Wayne McGregor a következőket mutatta be: No One is an Island című produkcióját a Random International és a BWMi együttműködésében; a The Royal Ballet számára készült The Dante Project című produkciót; a Torus című divatfilmet a SHOWStudio közreműködésével; a Company Wayne McGregor számára készült Living Archive alkalmazást és az Autobiography-t; az Angol Nemzeti Opera (ENO) és a Company Wayne McGregor számára készült Orfeusz és Eurüdiké produkciót; a Sweet Charity-t a Donmar Warehouse számára; az Amerikai Balettszínházban előadott AfteRite-ot; valamint BBC Performance Live számára készített Winged Bull in the Elephant Case című képernyőre vitt nagyszabású előadást.

Wayne McGregor