Karol Józef Wojtyła / Szálinger Balázs

AZ ARANYMŰVES BOLTJA / KRIZANTÉMOK, AVAGY LIÙ HALÁLA

mix színházi előadás 14

2025. január 18., szombat 19:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Kamaraművek magyar nyelven

Az előadás hossza: , 1 szünettel.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2025. január 18.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:20
Karol Józef Wojtyła

Az aranyműves boltja

Az Erkel Színház „otthonául” szolgáló tér névadója komoly irodalmi munkák szerzője, és erősen kötődött a színház világához: a későbbi II. János Pál pápa egyetemi évei alatt irodalmi esteket szervezett, több színjátszó társulatnak tagja, vezetője volt. Az aranyműves boltja című 1960-as verses dialógusának középpontjában három pár áll, akik jegygyűrűért mennek az aranyműves boltjába. A filozofikus szöveg a párok történetének bemutatásán keresztül járja körül a szeretet és a házasság szentségének témáját. Az Opera előadásában a lengyel „drámaíró” mellé a Wojtyłával barátságot ápoló, mindig különleges hangzásvilágot létrehozó, a közelmúltban elhunyt kortárs lengyel zeneszerzőt, Krzysztof Pendereckit „hívjuk” társul, hogy művei kísérjék a prózai színészek játékát.
A három idősíkon játszódó mű egymásba fonódó monológokon keresztül adja ki három pár történetét, rajtuk keresztül beszél az emberi kapcsolatok sokféleségéről és változékonyságáról, a választás lehetőségéről, az összetartozás és a szeretet fontosságáról

A szerző örököseinek az engedélyét a SIAE (ITA) és a Hofra Kft. közvetítette.
www.hofra.hu


Szálinger Balázs

Krizantémok, avagy Liù halála

Puccini köztudottan rajongott a női nemért, ám ezt felesége, Elvira egyre kevésbé tolerálta. Az asszony féltékenységének áldozata cselédjük, Doria Manfredi lett, akit még akkor is üldözött a gyanúsítgatás, miután elcsapták a Puccini-házból. A lány végül öngyilkos lett; ártatlansága a boncolás során bebizonyosodott. 15 évvel később a zeneszerző Doria emlékét a Turandot önfeláldozó szolgálólányának alakjában örökítette meg: Liù hattyúdala az utolsó partitúraoldal, melyet Puccini a saját halála előtt befejezett.
Az Opera 2018-tól operatörténeti alaphelyzetű drámák inspirálásával szeretné a kortárs magyar irodalmat támogatni és az opera ügyét szolgálni. A Siegfried-idill után ismét Szálinger Balázs József Attila-díjas költő-színműírót kérte fel az intézmény, hogy a Krizantémok c. Puccini-vonósnégyes és a Turandot dallamainak ihletésére színdarabot írjon a cselédlány tragikus történetéből.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció.