Radina Dace / Pjotr Iljics Csajkovszkij

KISCSIPKE

klasszikus ifjúsági 4

2024. november 2., szombat 11:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Gyerekelőadás óvódásoknak és kisiskolásoknak

Az előadás hossza: , 1 szünettel.
Évek óta nagy sikerrel megy A hattyúk tava kisgyerekeknek szánt beavató verziója, a KisHattyúk tava. Eljött hát az ideje, hogy folytatása legyen, mintegy sorozattá alakuljon a koncepció. A 2022/23-as évadban került először színre a KisCsipke című előadás, amellyel az OPERA célja, hogy minél kisebb korban bevonja a gyerekeket a balett varázslatos világába. Ezúttal Csipkerózsika történetével és Csajkovszkij zenéjével ismerkedhet meg az ifjúság: balettnövendékek és nézők egyaránt. A KisCsipke beavató előadásban egy mesélő készíti elő a majd színpadon, a balett különleges nyelvén előadott történetet, ahol a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei profi partnerekkel és profi körülmények között ismerhetik meg a színház, a balett, az előadások létrejöttének folyamatát, és „élesben” gyakorolhatják a mesterséget. Mindez a szülőknek is lehetőség, amely által beleláthatnak gyermekeik tevékenységébe. A mesélő szövegét Szendrődy Dorottya, a Balettintézet tánctörténet- és etikett-tanára írta. A KisCsipke – bár nem olyan részletességgel, mint az eredeti Csipkerózsika balett, felöleli a cselekményt az elejétől a végéig.

Az előadás létrejöttét a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány pályázatai nyomán a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


Angol nyelvű felirattal.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. november 2.
Kezdés ideje
11:00
Befejezés ideje
13:00

Cselekmény

Első rész
Prológ
A királyi udvarban vagyunk. Az uralkodónak kislánya született, aki az Auróra nevet kapta, de sokan Csipkerózsikának is becézik. A palota háznépe az újszülött keresztelőjére készülődik. A kislány hosszas várakozás után született, így különösen nagy a boldogsága a királyi párnak. Sorban érkeznek a vendégek, köztük a jóságos Orgonatündér is öt másik tündér kíséretében. Elhalmozzák Aurórát jókívánságokkal: legyen tiszta, szép, derűs, egészséges, legyen szép hangja. A vidám ünnepség azonban hirtelen baljós hangulatú lesz: megjelenik Carabosse, a gonosz tündér szörnyeivel. Vérig van sértve, hiszen őt nem hívták meg a keresztelőre. Átkot szór a kislányra: 16 éves korában meg fogja szúrni egy orsó, ettől pedig meghal. A szülők és az egész udvar kétségbeesik. Ekkor Orgonatündér teljes hatalmával Carabosse fölé emelkedik. Bár arra nincs lehetősége, hogy teljesen eltörölje az átkot, enyhíteni tudja: a tűszúrástól Auróra csak aludni fog. Hosszan, 100 évig, az átkot pedig egy herceg csókja törheti meg. Carabosse és kísérete feldúltan elviharzik, a király pedig kiadja a parancsot: egész birodalmában tüntessék el az összes tűt.
I. felvonás
Eltelt a 16 év. Auróra már nem is kislány, csodaszép hajadonná serdült. Érkeznek a vendégek a születésnapi bálba, hagyományosan keringővel nyitják meg az ünnepséget.
Maga az ünnepelt is belép a terembe barátnői, udvarhölgyei körében. Az egész udvar csodálja: minden nap elbűvöli őket a lány bája. A hercegkisasszony mindig is szerette a születésnapokat, de a 16. különleges számára is: már szinte felnőtt, tervezgeti az életét, a jövőjét, s most boldog, látja, hogy mindenki szereti őt, elhalmozzák kedvességgel. Örömében mi mást tenne: táncra perdül. Carabosse álruhában bejut a díszterembe, virágcsokrot ad az ünnepeltnek, aki ezt boldogan elfogadja. Nem sejti, hogy a bokréta rejti az orsót. Megszúrja az ujját, az átok beteljesedik. Az Orgonatündér látva a királyi pár végtelen fájdalmát, bölcs döntést hoz: mindenkit elaltat, az egész udvart. Így nem szenvednek, Aurórával együtt alszanak.
Második rész
II. felvonás
Eltelt a 100 év, Auróra és vele együtt az egész udvar alszik, a palotát belepte a borostyán és a pókhálók, végtelen csend van. Egy távoli ország hercege a palota melletti erdőbe érkezik vadászni. Körülveszik az erdő szellemei, a nereidák. Megjelenik Orgonatündér is, aki megmutatja neki az utat Csipkerózsikához. Carabosse persze újabb kísérletet tesz, hogy megakadályozza Auróra felébresztését, de a királyfi győzelmet arat felette. Minden akadály elhárult, könnyedén átjut a növények rengetegén, és megcsókolja az alvó hercegnőt. Az átok megtörik, a lány és az egész udvar magához tér.
III. felvonás
Újra a királyi palotában vagyunk, kezdődik az ifjú pár esküvője és a lakodalom. A nyitótánc ezúttal egy polonéz. Ezután Orgonatündér érkezik, nélküle most nem lehetne ilyen boldog Auróra és vele együtt az egész háznép. Szépséges mozdulataiban újra jókívánságait fejezi ki. Az ünnepségen részt vesznek Auróra kedvencei, sok-sok máshonnan ismert a mesehős: Gulliver érkezik, aki Lilliputból hozott magával kedves törpéket, Csizmás kandúr ezúttal egy csinos cicalánnyal jelenik meg, Hamupipőke is köszönti Auróráékat. Tündöklő ékkövek folytatják a köszöntést: zafír, ezüst, arany és gyémánt csillog ruhájukon. Florina hercegnő és a Kékmadár után Piroska jön, nyomában a farkassal. Az ő történetüknek ezúttal szerencsére jó vége lesz, együtt ünnepelnek a többiekkel. Mikor mindannyian együtt vannak, az Orgonatündér bevezeti a szépséges menyasszonyt és daliás vőlegényt. A sok év alatt a kislányból felnőtt lett, az ifjú pár az előadás tetőpontjaként eltáncolja elbűvölő pas de deux-jét, amely megmutatja szerelmüket, összetartozásukat. Mi más is lehetne a történet vége, mint egy hatalmas mulatság? Felhőtlen öröm lengi be a színpadot, mindenki a jó győzelmét, a szerelmet ünnepli, fergeteges össztánc veszi kezdetét.

Kritikai visszhang

"A darab elképesztő technikai kihívást támaszt a kis táncosokkal, főként a nagyobbakkal szemben, de csodálatos látni, ahogyan bátran és sikeresen valósítják meg a koreográfiát, ráadásul kiválóan elsajátították a megkívánt klasszikus stílust is."

Jonathan Gray, Bachtrack