Sir Kenneth MacMillan / Jules Massenet / Martin Yates

MANON

klasszikus balett 16 09. Felméry Lili bérlet

2025. március 30., vasárnap 11:00

Magyar Állami Operaház

Ajánló

Balett három felvonásban

Az előadás hossza: , 2 szünettel.
Sir Kenneth MacMillannek pályája során nemcsak a balett nyelvét, de a szüzséjét is sikerült megújítania: sokszor olyan szociálisan és társadalmilag érzékeny, modern témákhoz nyúlt, amelyekről nemhogy táncban, de más műfajban is alig mertek beszélni. Ez a kritika érte a Manon 1974-es premierje után is: bár hatalmas közönségsikert aratott, a kritikusokat megdöbbentette az erkölcstelen történet, mely addig egészen szokatlan volt a klasszikus balett világában. A darab cselekményhez Leighton Lucas szerkesztett partitúrát Massenet műveiből: a Manonból nem, ám a szerző sok más operájából és oratóriumából válogatta össze a zenei anyagot, melyet 2011-ben Martin Yates hangszerelt át. A MacMillan-koreográfia eredeti díszletben és jelmezekben látható az Operaház színpadán.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2025. március 30.
Kezdés ideje
11:00
Befejezés ideje
14:00

Cselekmény

I. felvonás
1. jelenet – egy Párizs környéki fogadó udvarán
Az udvaron urakat, színésznőket és félvilági hölgyeket látunk. Közöttük van Des Grieux lovag, a fiatal diák, a gazdag G. M. úr és Lescaut, aki húgával, Manonnal szeretne találkozni, mielőtt a lány kolostorba vonul. Kocsi gördül be, amelyből Manon és idős kísérője száll ki. Az öregúrnak nagyon tetszik a csinos, fiatal lány. Lescaut észre is veszi a férfi vonzalmát, és a fogadóba küldi húga túlkoros gavallérját, hogy megbeszéljék a lány jövőjét. Az egyedül hagyott Manon megpillantja Des Grieux-t és azonnal egymásba szeretnek. Elhatározzák, hogy Párizsba szöknek abból a pénzből, amelyet Manon az öregúrtól lopott. Az öreg és Lescaut kijönnek a fogadóból miután megkötötték üzletüket, azonban meglepve tapasztalják, hogy Manon eltűnt. G. M. úr elárulja Lescaut-nak, hogy nagyon tetszik neki a lány, s mivel G. M. úr nagyon vagyonos, Lescaut megígéri neki, hogy megkeresi húgát és szól előtte néhány szót az érdekében.

2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Des Grieux levelet próbál írni apjának, miközben Manon szenvedélye mindkettőjüket magával sodorja és a levél befejezése helyett az ágyban kötnek ki. Des Grieux távozik, távollétében megérkezik Lescaut és G. M. úr. Manon egyszerűen nem tud ellenállni a dúsgazdag G. M. úr ajándékainak és ajánlatának: elhagyja szerelmét. A visszatérő Des Grieux-nek Lescaut azt tanácsolja, hagyja, hogy Manon G. M. úr barátnője legyen, mivel így mindnyájukra gazdagság vár.

II. felvonás
1. jelenet – Elegáns párizsi magánház
A Madame a ház tehetős barátainak estélyt ad, amelyen kurtizánjai számára maga választ gavallért. Megérkezik a részeg Lescaut és a bánattól gyötört Des Grieux is, akit még jobban felkavar, hogy a hivalkodó luxusban élő Manont G. M. úr oldalán kell látnia. A lovag elmondja neki, hogy még mindig szerelmes belé, a lány azonban elutasítja. Amikor másodszor is kettesben maradnak, Manon szíve megesik szerelmén és beleegyezik, hogy együtt szökjenek el – egy feltétellel: Des Grieux kártyán nyerje el G. M. úr pénzét. A biztos győzelemhez hamiskártyát is ad. Des Grieux olyan sikeresen játszik, hogy felébreszti a gyanút G. M. úrban, így fény derül a csalásra. A botrányban támadt forgatagban Des Grieux megsebesíti G. M. urat, majd Manonnal elmenekülnek.

2. jelenet – Des Grieux párizsi szállásán
Manon és Des Grieux szerelmük utolsó boldog pillanatait élik, mielőtt elmenekülnének Párizsból, amikor G. M. úr néhány katonával rájuk tör. Manont letartóztatják mint prostituáltat, Lescaut-t pedig G. M. úr hidegvérrel lelövi.

III. felvonás
1. jelenet – New Orleans kikötőjében
A kikötőben lézengő tömeg arra kíváncsi, hogy kiket hozott az imént kikötött hajó. A francia gyarmatra ezúttal prostituáltakat deportáltak. Köztük van Manon is. Des Grieux kíséri őt, a férjének adva ki magát. Bár Manont nagyon meggyötörték szenvedései és a hosszú hajóút, szépsége és bája mégis felkelti a börtön kapitányának érdeklődését.

2. jelenet – A börtön kapitányának szállása
Manont a kapitány szobájába viszik, ahol a férfi ajánlatot tesz neki, hogy hagyja ott Des Grieux-t és éljen vele. Manon ezt elutasítja, azt azonban nem tudja elkerülni, hogy a kapitány erőszakot kövessen el rajta. Fizetségül egy ékszert vet oda a lánynak. Des Grieux lovag ront be és megöli a kapitányt, majd Manonnal együtt elmenekülnek.

3. jelenet – A mocsár
Manon és Des Grieux a louisianai mocsárvilágba menekültek. Manont már csak Des Grieux iránti szerelme élteti. Az elcsigázott és beteg nő lázálmában múltjának korábbi szereplői jelennek meg, majd mint a kísértetek, el is tűnnek. Manon szerelme karjai közt hal meg.

Kritikai visszhang

„Kifejezetten realisztikus és szinte már színészi teljesítmény a Manon a Magyar Nemzeti Balett előadásában, MacMillan eredeti díszleteivel és jelmezeivel. Zeneileg tökéletes, hol felgyorsul, hol várakozik, hogy illeszkedjen a táncosok mozdulataihoz, és a táncosok a tánctudáson túl kifejezően játszanak, megértetve a közönséggel a különböző karakterek érzelmeit a könnyed kezdettől a szívszorító végkifejletig.”

Lara Crippa, Parole di Danza