Szálinger Balázs

ZÁRÓFÚGA, AVAGY VERDI ÚJRATERVEZÉSE / SIEGFRIED-IDILL, AVAGY EGY BARÁTSÁG VÉGE

kortárs színházi előadás 12 premier

2025. május 9., péntek 19:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Jelenetek és közjátékok magyar nyelven

Az előadás hossza: , 1 szünettel.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2025. május 9.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30
Szálinger Balázs

Zárófúga, avagy Verdi újratervezése

Szálinger Balázs költő, drámaíró, fordító, akitől több zeneszerzőről szóló prózai művet rendelt már a Magyar Állami Operaház az utóbbi időszakban. A Wagner és Nietzsche kapcsolatát feldolgozó Siegfried-idill, avagy egy barátság vége és a Puccini életéről szóló Krizantémok, avagy Liù halála után most az idős, pályája végéhez közeledő Verdin a sor. A zeneszerző és utolsó librettistája, a polihisztor Arrigo Boito levelezéséből indul ki az újabb mű, a Zárófúga, hogy fény derüljön rá, miként fog bele a komponista még egy nagy mű megírásába, amely egyben hosszú életének igazán első – és bizonyosan utolsó –, fergeteges vígoperája is lesz. Az estből természetesen nem hiányozhatnak a Verdi-operarészletek sem, leginkább a szóban forgó Falstaff mellett a megelőző darab, az ugyancsak Shakespeare-alapra alkotott Otello vagy a jóval korábbi, harmadik angol-bázisú mű, a Macbeth dallamai sem. (Külön érdekesség, hogy Verdi és Wagner azonos esztendőben születtek, és két igen különböző ágát, stílusát képviselték az operaírásnak.)
A produkció a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival közös alkotás.

Szálinger Balázs

Siegfried-idill, avagy Egy barátság vége

A Wagnernél harminc évvel fiatalabb Nietzsche egy teljes évtizedet tölt a zeneszerző bűvöletében, de kapcsolatuk jóval több és fordulatosabb annál, mintsem hogy csak bálvány és rajongója viszonyaként tekintsünk rá. Levelezésük és más dokumentumok alapján a generációs különbségtől a zeneesztétikán át a nagy filozófiai kérdésekig vagy akár emberi gyengeségekig minden terítékre kerülhet. És minduntalan feltűnik a Siegfried-idill hátborzongatóan szép muzsikája, amely egy sosem volt, de vágyott életérzést mond el szavak között, helyett.
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő, színműíró, generációjának kiemelkedő, sokat foglalkoztatott szerzője: az OPERA őt kérte fel, hogy „A Ring gyűrűi”-évad keretében írjon Nietzsche és Wagner kapcsolatáról szóló darabot, amelyet Kálloy Molnár Péter rendezett meg 2018-ban az Ódry Színpadon. Az Eiffel Műhelyházba szánt új előadás most is a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel szakmai együttműködésben valósul meg.