Philip Venables / George Benjamin

DENIS ÉS KATYA / A KIS DOMBRA FEL!

kortárs opera 16 34. Haja Zsolt bérlet

2024. november 17., vasárnap 18:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Kamaraoperák angol nyelven, magyar és angol felirattal

Magyarországi bemutató

Az előadás hossza: , 1 szünettel.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. november 17.
Kezdés ideje
18:00
Befejezés ideje
20:15
Philip Venables

DENIS ÉS KATYA

A Szláv után az Angol100 szezon egyik fontos tematikus operabemutatója a dokumentarista Denis és Katya. A drámai ösztönökkel rendelkező zeneszerző, Philip Venables 2019-ben bemutatott operája két 15 éves orosz fiatal igaz történetét követi nyomon. Történetükről 2016 novemberében világszerte beszámoltak, miután együtt megszöktek otthonukból, és egy családi tulajdonban lévő vadászházban rejtőztek el. Néhány nap múlva a rendőrség körbevette a házat, a helyzet pedig elfajult, és a páros 2016. november 16-án lőtt sebekbe halt bele. Haláluk egyéb körülményei tisztázatlanok.
„Philip Venables zeneszerző és Ted Huffman librettista nyugtalanító, szokatlan új operája, a Denis és Katya kihívás a fül, a szem és a lélek számára, ugyanis az operai kifejezés egy teljesen új, hibrid formájával szembesül a néző. Olyan előadás, amelyhez foghatót a legtöbben még nem tapasztaltak” – írta az ősbemutatóról az Opera Today című szaklap. A magyar közönség számára teljesen új operát Szemenyei János rendezi.

George Benjamin

A KIS DOMBRA FEL!

„A lehető legközvetlenebb és leghitelesebb módon akartam elmesélni lírai történetünket Martin Crimppel, a librettistával. A televízió és a mozi korában ez nem könnyű feladat. Megoldásunkkal, bár csupán két énekes játssza az összes szerepet, ők mesélik a teljes történetet, a darab minden pillanatában elismerjük az énekelt dráma mesterséges jellegét, ugyanakkor lehetővé tesszük a párbeszédet és a jellemábrázolást. Mindezt úgy, hogy a mű időnként, különösen a heves pillanatokban, szinte naturálissá válik. (…) A zenekar néhány igen szokatlan hangszínt használ, a basszusfuvolától és a cimbalomtól kezdve a bendzsón át a basszetkürtökig. Az így kialakuló hangzás gyakran diszkrét, és reményeim szerint mindig átlátható, hogy a vokális vonalak küzdelmek nélkül kerülhessenek előtérbe” – számol be George Benjamin zeneszerző a 2006-ban bemutatott A kis dombra fel! című operájáról. Az előadás alkotója Tulassay Ádám.