Giacomo Puccini

[SZKIKKI] 2.0 – Lázár Ervin Program, MVM Pikoló Program

kortárs opera 12

2024. november 14., csütörtök 13:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Ajánló

Vígopera egy felvonásban, magyar nyelven, magyar felirattal

Az előadás hossza: , szünet nélkül.
Bátran állíthatjuk, hogy a Gianni Schicchi az opera-irodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperája, amely sziporkázó humora miatt Giacomo Puccini operai életművében is egyedülálló. Szellemesnél szellemesebb pillanatok követik egymást úgy az ének-, mint a zenekari szólamokban, illetve a szöveg és a végtelenül mókás helyzetek által. Ritka az a mű, amely nem átallja ráadásul azt a fekete-, sőt morbid humort is vállalni, hogy éppen egy rokon halottaságya mellett kerekedik a komikusnak ható családi bonyodalom.


Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. november 14.
Kezdés ideje
13:00
Befejezés ideje
14:00

Cselekmény

A jómódú firenzei Buoso Donati holttestét az ő örökségére pályázó rokonok veszik körül. Aggodalomra van okuk bőven, mivel egy északi faluban, Signában azt rebesgetik: Buoso minden vagyonát egy monostorra hagyta. A rokonok mindent felforgatnak, hogy megleljék a végrendeletet. Az iratot végül az ifjú Rinuccio találja meg, aki megígérteti nagynénjével, Zitával, hogy ha elég pénz marad a rokonságra, elveheti szerelmét, Laurettát. Mint kiderül, a pletyka igaz: Buoso Donati minden pénzét a szerzetesekre hagyta. Az elkeseredett rokonságnak Rinuccio azt javasolja: kérjenek segítséget Lauretta apjától, Gianni Schicchitől, az alacsony származású, ám saját eszéből meggazdagodott férfitől. Schicchi meg is érkezik a lányával. A nemesi család gőgje, lenézése és ellenállása azonban visszataszítja, és már éppen távozni készül, amikor a lánya a lelkére beszél: belehal, ha nem mehet hozzá Rinuccióhoz. Lauretta boldogsága kedvéért Schicchi belemegy a játékba. Váratlanul Spinelloccio doktor kopogtat az ajtón: a nagybeteg Donatit jött megvizsgálni. Schicchi a halott Buosót utánozva, elváltoztatott hangon biztosítja az orvost: már jobban van. Schicchi utasítja a rokonokat, hogy hívassák a jegyzőt, ő maga pedig Donati ruháját magára öltve diktálja majd neki a végakaratot. A rokonok külön-külön igyekeznek megkenni Schicchit, hogy az örökség legjobb részét: az öszvért, a firenzei Donati-házat és a signai malmot mindenképp őrájuk hagyja a többi rokon helyett, és Schicchi mindegyikre rá is bólint, emlékeztetve őket külön-külön, hogy a cselről örökre hallgatniuk kell, különben csalás vádja miatt lesújt rájuk a törvény szigora. Megérkezik a jegyző két tanúval, Schicchi lediktálja a végakaratot, ám a rokonok néma döbbenetére az öszvért, a Donati-házat és a signai malmot saját magára, Gianni Schicchire íratja. A pereputty őrjöng, de egy szót sem szólhatnak, különben kiderül a turpisság. Ahogy a jegyző távozik, dühükben amit csak bírnak, ellopnak. Schicchi kiutasítja őket a házból, és meghatódva nézi a boldog szerelmespárt, Rinucciót és Laurettát. 

Kritikai visszhang

"Toronykőy Attila színpadra állítása látványosan aknázza ki a szövegkönyvben rejlő fekete humort. (…) Az előadás legnagyobb érdeme, hogy modern környezetbe helyezve, egy mozgalmas produkció keretein belül a tizenévesek számára is átélhetővé és maivá tudta tenni Puccini egyfelvonásosát, s ezzel sikeresen megvalósította a sorozat legfontosabb célját."

Péter Zoltán, Operaportál