Tovább a tartalomhoz

Az opera és balett műfajainak privát támogatása hazánkban is régre nyúlik vissza. 1932-ben Gróf Apponyi Albert, Ugron Gábor, báró Fellner Alfréd és Zwack János külföldi mintára alapították meg a nagy gazdasági világválság következtében nehéz anyagi helyzetbe került Magyar Királyi Operaház megsegítésére a Magyar Operabarátok Egyesületét.

Az Egyesület fővédnöke József királyi herceg, elnöke Dr. Kornis Gyula, alelnöke Fellner Alfréd volt. Az elnöki tanács tagjai között a kor kiválóságai, bankárok (Fleissig Sándor), jogászok (Baumgarten Nándor) közgazdászok (Kresz Károly) iparmágnások, művészet-pártolók, híres műgyűjtők (gróf Andrássy Géza, Gregersen Endre, báró Hatvany Károly), vagy éppen tehetős nagybirtokosok (gróf Ugron János), és híres vállalatirányítók jótékonykodó feleségei (Stromszky Sándorné) találhatók. A választmány tagjai között ott vannak az Esterházyak, a Zichyk, vagy olyan jelentős mecénások, mint sipeki Balás Béla. Korabeli cikkek tanúsága szerint 2 év alatt 430 főt számlált a tagság, és 6 év leforgása alatt 330 000 pengőt gyűjtöttek művészi célokra, amelyből 50 000 pengőt a fiatal művésznemzedék ösztöndíjai számára folyósítottak. Ez ma hozzávetőlegesen 6 év alatt 350 millió forint összegyűjtését jelentené. Emellett jegyvásárlásokkal és ajándékokkal támogatták az Operát, bővítették az emlékmúzeumot, támogatták a fiatal tehetségeket, társasági eseményeket, farsangi bálokat és vacsorákat szerveztek, és 7 reflektorra is beruháztak.

1947-ben a Magyar Operabarátok Egyesületét felváltotta a rövid életű Új Operabarátok egyesület, mely 1948-ban 16 operaénekes növendéket részesített ösztöndíjban.

2015-ben a privát szféra jóformán minden ágának képviselői (több mint 30 nagy presztízsű vállalat több mint 50 döntéshozója) Habsburg György fővédnökségével megalapították az OperaKlubot. 3 év leforgása alatt (az Operaház bezárásáig) több mint 40 eseményt, fogadást, estélyt, kulisszabejárást és céges rendezvényt szerveztünk a Klubtagok számára. A Klub alapító között találjuk az Opera két hosszútávú stratégiai partnerét, a BMW Magyarországot és a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Az Operaház újra- és az Eiffel Műhelyház megnyitásával megújítjuk támogatóink, szponzoraink körét, és életre hívjuk az OperaKlubot, tehát az opera és a balett műfajai iránt elkötelezett cégek zártkörű társaságát, akik szponzorációs, mecénás, filantróp vagy CRM-tevékenységük részeként támogatni tudják az OPERA törekvéseit. Bízunk benne, hogy hozzájárulásukkal olyan nagyívű projektjeinkhez tudnak hozzájárulni, mint az Opera Campus, a Magyar Nemzeti Balettintézet, fenntarthatósági vagy éppen innovációs programunk.